top of page
  • Baruš

Adaptogeny- dary z přírody


Ahoj všichni, opět nevím, jak začít. Je to zvláštní pocit po dlouhé době zasednout k počítači a psát. V tomto článku Vám nechci zatím podrobně vysvětlovat důvody, proč jsem si dala pauzu a tak dále, protože je to opravdu na dlouho a ani nevím, jestli se na to úplně cítím. Nicméně během té dlouhé doby jsem se dostala ke spoustě doplňků stravy, které jsem si pořídila sama, abych otestovala, zdali mi pomohou ke zlepšení zdraví a kvality života.

Dnešní článek bude tedy úvodní ze série adaptogeny. Příště se můžete těšit na první adaptogenní recenzi. Na jaký doplněk stravy? To si nechám zatím pro sebe. A jdeme na dnešní krátký článek.

Co jsou to adaptogeny?

Adaptogeny jsou rostliny, které dokáží zvyšovat odolnost organismu při stresových situacích, v nemoci, při zranění, úzkosti, při zvýšené fyzické či psychické zátěži. Dokáží nastolit v organismu opět rovnáhu a adaptovat ho na nepříznivé podmínky. Pokud je organismus vyčerpaný, unavený a vyrovnává se například s infekcemi či zánětem dokáže ho povzbudit a stimulovat k opětnému uzdravení. Pokud se však organismus nachází v dlouhodobé stresové zátěži, kdy je například stresový hormon kortizol kvůli stresu zvýšený, dokáže adaptogen organismus uklidnit, snížit kortizol a navrátit ho tak do rovnováhy.

Adaptogeny dokáží normalizovat a udržovat rovnováhu hormonů a imunitního systému. Řadí se také do skupiny omlazujích rostlin a rostlin "nesmrtelnosti". Tyto rostliny byly již od pradávna používány například v tradiční čínské medicíně (schisandra, Fo ti…) či Ayurvédě (aswagandha…) díky všem těmto blahodárným účinků, které nám tyto rostliny přináší.

Samozřejmě je těchto rostlin velká škála a stále přibývají další a další. Mezi ty nejznámnější a již blíže zkoumané patří právě aswagandha, sibiřský ženšen, americký ženšen, rozchodnice růžová (rhodiola rosea), magnolie, lékořice lysá, reishi, bazalka posvátná (tulsi), schisandra, He shou wu (fo-ti), kustovnice čínská (goji), cordyceps, chřest a další a další úžasné rostlinky.

Souhrn zdravotních účinků

1, Zlepšují imunitní systém.

2, Mají antioxidační účinek.

3, Posilují metabolismus a látkovou výměnu.

4, Napomáhají ke tvorbě důležitých enzymů, aminokyselin.

5, Stimulace žláz s vnitřní sekrecí-uvádějí hormonální hladiny do rovnováhy.

6, Zlepšují a urychlují hojení, regeneraci orgánů, buněk a tkání.

7, Zpomalují procesy stárnutí organismu.

8, Zlepšení libida, potence a plodnosti. Napomáhají při erektilní dysfunkci.

9, Zlepšení nervového systému (stimulace, tonizace, uklidnění, regenerace)

10, Mají antibakteriální, protivirové a protizánětlivé schopnosti

11, Mají proti rakovinové účinky či brzdí rozvoj rakoviny a pomáhají při její léčbě.

12, Napomáhají v odolnosti vůči stresu a vysoké psychické zátěži (úzkost, panické ataky...)

13, Zlepšují sportovní výkonnost (lepší prokrvení, rychlejší regenerace svalů...)

14, Podle TCM zlepšují celkovou energii čchi organismu a zlepšují funkci energetických drah a center.

S tímto vším nám dokáží tyto rostliny pomoci, myslím že v 21.stoletím (době stresové), jsou adaptogeny pro společnost takový malý svatý grál a skvělý pomocník. Žijeme v době, kdy lidé stále více a více trpí na psychické problémy ( úzkosti, nervozita, panické ataky a další), ze kterých poté vznikají další zdravotní potíže ( hormonální nerovnováhy, žaludeční potíže, neplodnost, rakoviny, nespavost a další. Proč tedy nedat šanci přírodě a nezkusit, jako první možnost něco jiného, než lentilky od lékařů? Přesně tuto otázku jsem si položila já a začala jsem hledat a hlouběji se zabývat tím, jak navrátit své tělo do rovnováhy. Samozřejmě, že je důležité věnovat se i stravě, zdravě sportovat, dodržovat různé spánkové rituály a provádět proti stresové aktivity , jako je jóga, meditace, čchi kung... Je toho opravdu velká spousta, ale svému tělu můžeme dopřát i péči navíc v podobě doplňků stravy a doplnit tak minerály a vitamíny na víc.

Pro dnešek to bude vše. Příště se na vás těším u první recenze z mini série adaptogeny.

Mějte se krásně

Baruš :*

37 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Insomnia

Akné

bottom of page